Whisky of the week #35

10 Sty Whisky of the week #35

Spencer Pub ma przyjemność zaprosić na nowy autorski cykl pod tytułem „Whisky tygodnia/Whisky of the week”. Co tydzień bedziemy przedstawiać Państwu jedną whisky single malt z naszego bogatego katalogu tego szlachetnego trunku. Zachęcając do degustacji i bliższego zapoznania się z rodzajami whisky, jej sposobów wytrzawania oferujemy 40ml za połowę normalnej ceny.

Whisky to dziedzictwo i skarb Szkocji. Pomimo iż w ostatnich latach mówiono, iż szkocja whisky straciła podium na rzecz choćby japońskiej Yamazaki (rok 2014) nie można zaprzeczyć, że chcąc rozpocząć przygodę w świat tego trunku, należy zacząć właśnie od Szkocji.

Single malt whisky, czyli whisky słodowa, powstaje tylko z jęczmienia (w przeciwieństwie do tzw. whisky mieszanych, których składowymi są whisky single malt, jak i whisky zbożowa, czyli destylaty z dowolnego zboża, a nawet kukurydzy). To jedyne ziarno, na którego użycie zezwala prawo przy jej produkcji. Jest ona destylowana alembikowo, co daje złożone i bogate właściwości smakowe. Spośród czynników wpływających na smak whisky słowdowej najistotniejsze wydają się być beczki, w których dojrzewa. Przedstawiając kolejne whisky, bębą Państwo mieli okazje spróbować whisky z różnych beczek, o różnym wykończeniu, co w sposób znaczący wpływa na ich smak.

Jeśli czytają Państwo ten post, oznacza to, iż w jakimś stopniu whisky to interesujący temat. Mamy nadzieję, że dzięki naszej akcji, poznają Państwo bogactwo i różnorodność tego szlachetnego trunku, a w konsekwencji znajdą Państwo tą jedyną (a może nie tylko jedyną) ulubioną whisky.

Whisky #04: SINGLETON 12 YO

Czas trwania: 11 -17 stycznia 2015

Cena: 9,50 PLN/40ml

THE SINGLETON OF DUFFTOWN

Do tej pory, opisując kolejną whisky tygodnia wiele uwagi poświęcaliśmy samej destylarni i jej historii. Z Singletonem rzecz jest zabawna, gdyż destylarnia Singleton nie istnieje, a whisky jest rozlewane w Dufftown, w regionie Highland. Miejscowość ta skupia największą ilość destylarni, bo aż dziewięć, włącznie z takimi markami jak Balvenie, Mortlach czy Glenfiddich. Mówi się nawet „Rome was built on seven hills, Dufftown stands on seven stills” (Rzym zbudowano na siedmiu wzgórzach, Dufftown stoi na siedmiu alembikach”).

Pierwsze wrażenie to delikatna orzechowa słodycz, która przeplata się bogactwem owocowych aromatów. Wyczuwalne są czarne porzeczki, brązowy cukier oraz kawa espresso. Przyjemna tekstura i niezbyt długi oraz wytrawny finisz.

Nietypowy kształt butelki wzorowany jest na piersiówce, a jej turkusowy odcień odnosi się do niebieskiego szkła krzemowego, które było używane na przełomie ubiegłego wieku.

Ngrody: World Whiskies Awards 2012 – Najlepsza whisky ze Speyside w kategorii do 12 lat

Źródło: http://singlemalt.pl/singleton-of-dufftown-12-years-old-40-0-7-l

Wiek:
12 lat

Moc:
40%

Bukiet:
Orzechowy, owocowy; rodzynki, karmel

Smak:
Na pierwszym planie cytrusy, zaraz za nimi pojawia się aromat dębiny i orzechów. Finisz lekko wytrawny, orzechowy, dość świeży, gdzieś w dalekim tle jakby delikatnie miętowy

Finisz:
słodki, czekoladowy i na końcu przyjemnie trwający, ale nieco pieprzny. Dobra dla początkujących!