Whisky of the week # 34

03 Sty Whisky of the week # 34

Edradour jest najbardziej znaną z tego, że jest najmniejszą destylarnią w Szkocji. Imponujące jest to, że produkuje 90,000 litrów na rok przy jedynie trójce pracowników.

Założona w 1825 roku na wzgórzach Pitlochry, Edradour podtrzymuje swoje dziedzictwo jako praktyczne rzemieślnicza destylarnia. Sercem portfolio jest 10-latka.

Edradour został zakupiony przez koncern Pernod Ricard w 1982 roku. Od tego momentu, 3/4 produkcji zostało przeznaczone do produkcji whisky mieszanej „House of Lords” oraz „King’s Ransom”. W 2002 Edradour został przejęty przez Signatory Vintage Scotch Whisky Company i od tego czasu destylarnia koncentruje się jedynie na produkcji single maltów. Znany z eksperymentów z różnymi rodzajami drewna, Edradour znany jest z portfolio whisky, które finiszuje w bardzo interesujących beczkach, jak np. Chardonnay Finish, Côte de Provence czy ciekawe „Tokaji Wood Finish”.

W 2003 destylarnia zaczęła eksperymentować z torfową whisky, czego przykładem jest „Ballechin”, której premiera była 2006, a nowa butelka dla tej pozycji jest i będzie wypuszczana corocznie i również corocznie z finiszem w innej beczce aż do osiągnięcia pełnej dojrzałości w wieku 10 lat.

Od 4 stycznia zapraszamy do degustacji Edradour 10 year old:

aromat: bardzo złożony – owoce, sherry, słodycz, wanilia

Smak: rum, jęczmień, opiekane migdały

finisz: pikantne ciasto owocowe z kremem angielskim

Czas trwania promocji: 04-10 stycznia 2016
Cena: 11,00 PLN