Whisky of the week #25

18 Paź Whisky of the week #25

Whisky of the week #25: Dalmore 12 YO
Czas trwania: 19 października – 25 października 2015
Cena: 14.50

Dalmore to po norwesku „wielka łąka”. Tę gorzelnię zbudował w 1893 r. Alexander Matheson w regionie obfitującym w jęczmień, w miejscu byłego młyna. Jest zlokalizowana w pięknym miejscu naprzeciwko Black Isle – która w rzeczywistości nie jest wyspą (jak wskazuje nazwa) ale półwyspem w zatoce Cromarty Firth.

Godło umieszczone na etykiecie przedstawia poroże jelenia klanu Mackenzich, ponieważ właścicielami Dalmore przez ponad 80 lat od 18754r. była właśnie ta rodzina. Legenda głosi, że Alexander III przyznał klanowi w nagrodę poroże jelenia, po tym jak Mackenzie uratował go przed szarżą rannego jelenia.

Do dnia dzisiejszego zachowało się wiele budynków wiktoriańskich – z piecem słodowniczym zaopatrzonym w komin w kształćie pagody – mimo iż w 1966r. gorzelnię rozbudowano. W czasie I wojny światowej zostala zarekwirowana przez Amerykanów do produkcji min głębinowych. Dobudowali oni „jankeskie” molo.

Produkcja jest dość duża, a jej gros trafia do producentów whisky mieszanej. Whisky dojrzewa w pierwszy raz napełnianych beczkach z dębu amerykańskiego z dębu amerykańskiego po bourbonie oraz specjalnie dobieranych beczkach po sherry oloroso, jest przechowywana w miejscowych składach i przed rozlaniem do butelek kupażowana w beczka po sherry.

Whisky Dalmore jest ceniona w kręgach w których pali się cygara, dlatego w celu wspierania tego środowiska wyprodukowano trunek o nazwie „Cigar Malt”.


Wiek:
12 Years Old

Moc:
40%

Bukiet:
pomarańcze, ciemne śliwki, marzepan, czekolada

Smak:
cytruse, ciasto bożonarodzeniowe, kawa, cynamon

Finisz:
pomarańcza, wanilia, cynamon, śliwki