Whisky of the week #24

12 Paź Whisky of the week #24

Whisky to dziedzictwo i skarb Szkocji. Pomimo iż w ostatnich latach mówiono, iż szkocja whisky straciła podium na rzecz choćby japońskiej Yamazaki (rok 2014) nie można zaprzeczyć, że chcąc rozpocząć przygodę w świat tego trunku, należy zacząć właśnie od Szkocji.
 
Single malt whisky, czyli whisky słodowa, powstaje tylko z jęczmienia (w przeciwieństwie do tzw. whisky mieszanych, których składowymi są whisky single malt, jak i whisky zbożowa, czyli destylaty z dowolnego zboża, a nawet kukurydzy). To jedyne ziarno, na którego użycie zezwala prawo przy jej produkcji. Jest ona destylowana alembikowo, co daje złożone i bogate właściwości smakowe. Spośród czynników wpływających na smak whisky słowdowej najistotniejsze wydają się być beczki, w których dojrzewa. Przedstawiając kolejne whisky, bębą Państwo mieli okazje spróbować whisky z różnych beczek, o różnym wykończeniu, co w sposób znaczący wpływa na ich smak.
 
Whisky of the week #10: The Arran Malt Port Cask Finish
Czas trwania: 12 października – 18 października 2015
Cena: 13.50
 
Gorzelnia Isle of Arran została założona w 1995 r. w miejscowości Lochranza na północy wyspy Arran, w jednym z najpiękniejszych miejsc Szkocji. 
 
Arran ma długą historię produkcji whisky. Ocenia się, że w XIX w. na Arran było ponad 50 producentów whisky, w większości nielegalnych. Nie powinno więc dziwić, że określenie „woda z Arran” (Arran Water) było synonimem whisky i w pewnym momencie uważano ją za najlepszą w Szkocji. Oddalenie wyspy i koszty transportu zmusiły jednak producentów do zamknięcia zakładów.
 
Potrzeba było zachęcającego przywódcy założyciela gorzelni Harolda Currie, aby wskrzesić przemysł whisky na wyspie. Gorzelnia Isle of Arran to dedykowany obiekt o nowoczesnej architekturze. Gorzelnia pobiera miękką, torfową wodę z jeziora Loch na Davie. Whisky dojrzewa częściowo w beczkach z białego dębu amerykańskiego po bourbonie, a częściowo w beczkach z europejskiego dębu po sherry. 
 
The Arran Malt Port Cask Finish po wstępnym, 8-letnim dojrzewaniu w dębowej beczce, ta whisky finiszuje w najwyższej jakości beczce po winie Porto. Efekt końcowy to malt pełen 
 

Wiek:

Moc:
40%

Bukiet:
wanilia cytrusy, dojrzałe owoce. Bogaty, słodki karmel i orzech laskowy

Smak:
owoce, pieczone jabłko z cynamonem, wyczuwalne rodzynki i śliwka 

Finisz:
jęczmienno-słodowy, lekko czekoladowy, toffee