Whisky of the week #22

29 Wrz Whisky of the week #22

Po wakacyjnej przerwie wracamy do naszego popularnego cyklu „Whisky of the week”, który ma na celu przybliżenie Państwu whisky single malt z naszej szerokiej półki. Każdego tygodnia wybieramy jedną whisky i serwujemy ją za połowę ceny regularnej. 

W tym tygodniu zapraszamy do degustacji bardzo wyjątkowej pozycji – Balvenie 14 YO Caribbean Cask. 

Nazwa gorzelni pochodzi od Zamku Balvenie, w którym została założona w 1892 r. przez Williama Granta. Zbudował on także sąsiednią gorzelnię Glenfiddich. Zakład należy do jednego z nielicznych, które zachowały tradycyjną metodę ręcznego obracania jęczmienia na podłodze trzy razy dziennie z użyciem drewnianych łopat.

Jest to piękna, wiktoriańska gorzelnia, której budynki pozostały w dużym stopniu zmienieniowne przez 100 lat.
Znaczna cześć whisky dojrzewa tutaj w europejskich beczkach po sherry. Gorzelnia używa lekko torfowanego słodu, ale od 2002 r. wykorzystuje się również ten mocno torfowany.
Balvenie ma swoich własnych bednarzy, którzy konserwują beczki oraz kotlarzy, którzy opiekują się alembikami.

Balvenie 14 Caribbean Cask dojrzewa tradycyjnie w dębowej beczce. Jednak jej wyjątkowość polega na finiszowaniu w beczkach po karaibskim rumie. Dodatkowo by otrzymać idealny finisz, Malt Master David Stewart uzupełnił dębową beczkę własnego autorstwa mieszanką zachodnio-indyjskich rumów. Kiedy uznał, że beczka jest już gotowa zastąpił rum 14-letnim destylatem. Rezultatem jest wyjątkowa whisky single malt z tradycyjnym delikatnym, miodowym akcentem charakterystycznym dla The Balvenie. Dodatkowo wyczuwalne są nuty toffee i owoców.

Aromat: bogaty – słodkie i kremowe toffee połączone z nutami świeżych owoców

Smak: wanilia, mango, jabłka, w tle pomarańcza.

Finisz: ciepły i mocno waniliowy. Rozgrzewający. Przywodzi na myśl karaibski klimat.