Whisky of the week #20

07 Kwi Whisky of the week #20

Whisky to dziedzictwo i skarb Szkocji. Pomimo iż w ostatnich latach mówiono, iż szkocja whisky straciła podium na rzecz choćby japońskiej Yamazaki (rok 2014) nie można zaprzeczyć, że chcąc rozpocząć przygodę w świat tego trunku, należy zacząć właśnie od Szkocji.

Single malt whisky, czyli whisky słodowa, powstaje tylko z jęczmienia (w przeciwieństwie do tzw. whisky mieszanych, których składowymi są whisky single malt, jak i whisky zbożowa, czyli destylaty z dowolnego zboża, a nawet kukurydzy). To jedyne ziarno, na którego użycie zezwala prawo przy jej produkcji. Jest ona destylowana alembikowo, co daje złożone i bogate właściwości smakowe. Spośród czynników wpływających na smak whisky słowdowej najistotniejsze wydają się być beczki, w których dojrzewa. Przedstawiając kolejne whisky, bębą Państwo mieli okazje spróbować whisky z różnych beczek, o różnym wykończeniu, co w sposób znaczący wpływa na ich smak.

Spencer Pub ma przyjemność zaprosić na nowy autorski cykl pod tytułem „Whisky tygodnia/Whisky of the week”. Co tydzień bedziemy przedstawiać Państwu jedną whisky single malt z naszego bogatego katalogu tego szlachetnego trunku. Zachęcając do degustacji i bliższego zapoznania się z rodzajami whisky, jej sposobów wytrzawania oferujemy 40ml za połowę normalnej ceny. Jeśli czytają Państwo ten post, oznacza to, iż w jakimś stopniu whisky to interesujący temat. Mamy nadzieję, że dzięki naszej akcji, poznają Państwo bogactwo i różnorodność tego szlachetnego trunku, a w konsekwencji znajdą Państwo tą jedyną (a może nie tylko jedyną) ulubioną whisky.

Whisky #06: GLENMORANGIE LASANTA
 
Czas trwania: 29 grudnia – 04 stycznia 2014
 
Cena: 17,00 PLN/40ml

<strong>GLENMORANGIE LASANTA</strong>

Glenmorangie to w języku celtyckim „dolina spokoju”. Historia produkcji alkoholu na miejscu obecnej destylarni sięga 1783 roku, kiedy to na Morangie Farm powstał browar. W 1843 roku William Matheson zakupił 2 używane alembiki po produkcji ginu oraz nabył licencje na produkcję whisky zamieniając browar w destylarnie. Produkcja pod nazwą Glenmorangie rozpoczęła się w 1849 roku.

Marka Glenmorangie to niedościgniony wzór w nietuzinkowym podejściu do whisky. Producent ten lubi podkreślaćswoją indywidualność i wyjątkowość na wielu płaszczyznach. Filozofia, ktrą kieruje się firma zawarta jest w trzech przelatających się obszarach:

  • odkrywczość
  • bezkompromisowość
  • zmysłowość

W tych określeniach kryje się bardzo bogaty i unikatowy świat whisky, który wręcz domaga się odkrywania i smakowania.

Odkrywczość to śmiałe podejście do ciągłego eksperymentowania w finiszowaniu whisky, czyli nieustające eksperymentowanie z różnymi rodzajami beczek do maturacji destylatów.

Bezkompromisowość jest zauważalna na każdym kroku działania firmy, z wyraźnie wręcz obsesyjnym podejściem do szczegółów, jak n. staranne selekcjonowanie ponad stu letnich dębów do produkcji doskonałych beczek.

Zmysłowość możemy doświadczyć podczas smakowania wspaniałej whisky. Glenmorangie to kalejdoskop aromatów, smaków i tekstur, które stopniowo rozbudzają kolejne zmysły.
Woda czerpana jest ze źrodła Tarlogie Springs, które mieści się powyżej destylarni, a jęczmień używany do produkowania Glenmorangie pochodzi wyłącznie od szkockich rolników. Co ciekawe, alembiki używane do destylacji należą do jednych z najwyższych w Szkocji (5,14m) z szyjami o długości ponad 3 metrów. Według producenta to właśnie m.in. to powoduje, że ich whisky jest bardzo lekka w smaku. Cały proces produkcji Glenmorangie jest przygotowywany przez 16 mężczyzn pracujących w destylarni, zwanymi „The Sixteen Men of Tain”, a najstarszy z nich George Ross pracował w firmie przez 72 lata!

Każda odmiana zaczyna swój żywot od leżakowania przez 10 lat w dębowych beczkach po bourbonie. Po tym czasie poszczególne rodzaje Glenmorangie leżakowane są w rożnych beczkach, które nadają im charakterystyczny kolor, smak i aromat. Sposób ich leżakowania jest jednak bardzo specyficzny.
Nectar d’Or leżakuje dodatkowe dwa lat w tzw. beczkach aktywnych po najsłynniejszych słodkich winach z regionu Sauternes we Francji. W tej edycji obserwujemy jak francuskie beczki uzupełniają jedwabną whisky i sprawiają, żejej smak jest doskonale zbalansowany i rozwija swoje bogate aromaty.

Prezentowana 12 letnia wersja Nectar d’Or charakteryzuje się miodowo złotym kolorem, jak również innymi cechami:

 

Wiek:
12 lat

Moc:
46%

Bukiet:
wapienny z wyraźnym akcentem skórki pomarańczowej, rodzynki i daktyle dające bogate akcenty owocowe splecione z egzotycznymi przyprawami, kokosem i gałką muszkatołową

Smak:
delikatny imbir i gałka muszkatołowa w połączeniu z prażonymi migdałami przynoszą ciepły smak, który przeplata się z syropem o aromacie cytrynowej bezy i miodowym środkiem

Finisz:
wyraźnie długi z wykończeniem cytrynowej skórki, białej czekolady, wanilii i imbiru