Whisky of the week #19

01 Kwi Whisky of the week #19

Oban (po gaelicku „zatoczka jaskiń”) jest ukrytym miastem portowy w regionie West Highlands. To przesiąknięte historią Wiingów i Celtówbraka do Wysp. Gorzelnia, którą w roku 1794 założył kupiec i przedsiębiorca Hugh Stevenson, jest położona w samym sercu starówki. Jest to również nastarsza i najmniejsza gorzelnia Classic Malts, ukryta w centrum miasta.

Oban_distillery

Gorzelnia pobiera wodę z jeziora Loch Gleann a’Bhearraidh i jest wyposażona w małą kadź zacierną ze stali nierdzewnej, 4 kadzie fermentacyjne z modrzewia europejskiego i 2 alembiki w kształcie szklanego klosza lampy. Te alembiki należa do najmniejszych w Szkocji.

Whisky Oban Single West Highland Malt dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie, dzięki czemu ma suntelny charakter alkoholu niemaskowanego nadmiernym wpływem posmaków beczki ani torfu.

Wiek:
14 lat

Moc:
43%

Bukiet:
słony, słodowy i słodki, z dostrzegalnym smakiem dymnym 

Smak:
bogaty, średnio treściwy, dość słodki, torfowy, z owocami cytrusowymi, smak suszonych fig, wyczuwalny miód i korzenie