Whisky of the week #18

22 Mar Whisky of the week #18

Spencer Pub ma przyjemność zaprosić na nowy autorski cykl pod tytułem „Whisky tygodnia/Whisky of the week”. Co tydzień bedziemy przedstawiać Państwu jedną whisky single malt z naszego bogatego katalogu tego szlachetnego trunku. Zachęcając do degustacji i bliższego zapoznania się z rodzajami whisky, jej sposobów wytrzawania oferujemy 40ml za połowę normalnej ceny.  Z czasem będziemy organizować zorganizowane degustacje, spotkania ze znawcami i miłośnikami.
Zachęcamy do śledzenia naszej strony internetowej, a tymczasem przedstawiamy pierwszą whisky tygodnia. 

 

Whisky #01: ABERLOUR 12 YO Double Matured

Czas trwania: 23-29 marca 2015

Cena: 12,00 PLN/40ml

„Let Deed Show”, czyli „Niech uczynki będą widoczne” to motto widniejące na każdej butelce whisky Aberlour wzięło się ono stąd, że James Fleming, który w 1879 roku założył swoją destylarnię, był nie tylko farmerem, dostawcą jęczmienia i gorzelnikiem, ale również wielkim filantropem. Wierzył, że warto czynić dobro, więc postanowił wyprodukować najlepszą whisky, jaką sobie można wyobrazić. Tak powstał Aberlour.

W języku gaelickim Aberlour oznacza „ujście szemrzącego potoku”. Jest to prastara i przekiękna miejscowość, założona prawdopodobnie przez druidów, bo społeczność istnieje tam od ponad 1400 lat.

40% alkoholu w nowym wydaniu 12-letnim wydaniu to połączenie whisky leżakującej w tradycyjnych beczkach po bourbonie oraz sherry. Cudownie miodowa z posmakiem korzennym. Sherry jest wyczuwalne, ale nie dominujące. Pozwala wydobyć ciekawe aromaty owoców, drewna i przypraw. W finiszu korzenne smaki szybko ustępują pozostawiając słodko-pikantne taniny na podniebieniu.

Wiek:
12 lat

Moc:
40%

Bukiet:
gładki, owocowy z nutami czerwonego jabłka 

Smak:
zrównoważony z nutami sherry, czekolady, cynamonu oraz imbiru 

Finisz:
rozgrzewający, słodki i lekko pikantny