Whisky of the week #16

09 Mar Whisky of the week #16

Whisky of the week #16: GLEN ELGIN 12

Czas trwania: 09-15 marca

Cena: 13,00/40ml

Gorzelnia Glen Elgin została wzniesiona nieopodal Elgin, a produkcja ruszyła w 1900 roku. Recesja w przemyśle gorzelniczym, która nastąpiła niedługo potem, spowodowała, że w regionie Speyside nie zbudowano żadnej nowej gorzelni przez następne 60 lat. Lokalizację wybrano pierwotnie ze względu na bliskość strumienia GLen Burn i stacji Longmorn. Przebudowa miała miejsce w 1964 roku – wyposażono ją w nową zaciernię oraz destylarnię, a ogrzewane węglem kotły zostały zastąpione przez ogrzewanie parowe. Używa się tu nietorfowanego słodu jęczmiennego.

Whisky skrapla się w tradycyjnych, wykonanych z miedzi wężownicach, co w wyniku reakcji z udziałem miedzi jako katalizatora nadaje whisky charaktersystyczną nutą kwiatową. Trunek dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie, beczkach wielokrotnie napełnianych oraz w kilku europejskich beczkach po sherry. Destylat stanowi również podstawę  whisky mieszanych White Horse i Bell’s Extra Special – 95% produkcji gorzelni, co jest typowe dla produktów z portfolio Diageo.

Godłem na butelce jest jaskółka oknówka, gdyż kilka par tego ptaka wiernie powraca co roku, by wychować swoje młode pod okapami budynków gorzelni.

 

Wiek:
12 lat

Moc:
40%

Bukiet:
Miodowy, trawiasty z powiewem dymu 

Smak:
Aromatyczny i świeży z posmakiem cierpkich owoców, z nutami waniliową i słodową, z posmakiem goździków

Finisz:
początkowo pikantny z nutą pomarańczy, po ustąpieniu pikantności – miękki. Wyczuwalne połączenie karmelu, imbiru, duszonych jabłek. Na końcu posmak cynamonu