Whisky of the week #12

10 Lut Whisky of the week #12

Whisky of the week #12: Glenmorangie Quinta Ruban
Czas trwania: 09-15 lutego 2015
Cena: 17,00 PLN

Glenmorangie to w języku celtyckim „dolina spokoju”. Historia produkcji alkoholu na miejscu obecnej destylarni sięga 1783 roku, kiedy to na Morangie Farm powstał browar. W 1843 roku William Matheson zakupił 2 używane alembiki po produkcji ginu oraz nabył licencje na produkcję whisky zamieniając browar w destylarnie. Produkcja pod nazwą Glenmorangie rozpoczęła się w 1849 roku.
Woda czerpana jest ze źrodła Tarlogie Springs, które mieści się powyżej destylarni, a jęczmień używany do produkowania Glenmorangie pochodzi wyłącznie od szkockich rolników. Co ciekawe, alembiki używane do destylacji należą do jednych z najwyższych w Szkocji (8m) z szyjami o długości ponad 3 metrów. Według producenta to właśnie m.in. to powoduje, że ich whisky jest bardzo lekka w smaku. Cały proces produkcji Glenmorangie jest przygotowywany przez 16 mężczyzn pracujących w destylarni, zwanymi „The Sixteen Men of Tain”.

Każda odmiana zaczyna swój żywot od leżakowania przez 10 lat w dębowych beczkach po bourbonie. Po tym czasie poszczególne rodzaje Glenmorangie leżakowane są w rożnych beczkach, które nadają im charakterystyczny kolor, smak i aromat.

Quinta Ruban to najbardziej intensywna i wyrazista whisky w rodzinie Glenmorangie – beczka po njalepszym porto Ruby jest odpowiedzialna za niepowtarzalny sma i wykwintnie długi finisz. Ta whisky to wzorowy przykład doskonałej równowagi słodkich i wytrawnych aromatów z kontrastującymi pikantnymi akcentami, a jej aksamitna tekstura, która jest efektem niefiltrowania na zimno definiuje tą pozyję jako jedną z najbardziej intrygujących i satysfakcjonujących single malt w Szkocji.

Zapach: ciemna, miętowa czekolada, mandarynki i pomarańcze z Sewilli mieszają się z drewnem sandałowym i orzechem po czym ustępują miejsca pikantnemu finiszowi z pieprzem i gałką muszkatołową;

Smak: mięta, czekolada i orzechy wypełniają aksamitnie podniebienie po czym odkrywamy różę oraz pomarańcze z Sewilli

Finisz: bardzo długi i jedwabisty posmak pozostawiający odczucie ciemnej czekolady z akcentmi pomarańczy – finisz jest mocnym znakiem rozpoznawczym Quinta Ruban.