Whisky of the week #08

11 Sty Whisky of the week #08

Whisky to dziedzictwo i skarb Szkocji. Pomimo iż w ostatnich latach mówiono, iż szkocja whisky straciła podium na rzecz choćby japońskiej Yamazaki (rok 2014) nie można zaprzeczyć, że chcąc rozpocząć przygodę w świat tego trunku, należy zacząć właśnie od Szkocji.
 
Single malt whisky, czyli whisky słodowa, powstaje tylko z jęczmienia (w przeciwieństwie do tzw. whisky mieszanych, których składowymi są whisky single malt, jak i whisky zbożowa, czyli destylaty z dowolnego zboża, a nawet kukurydzy). To jedyne ziarno, na którego użycie zezwala prawo przy jej produkcji. Jest ona destylowana alembikowo, co daje złożone i bogate właściwości smakowe. Spośród czynników wpływających na smak whisky słowdowej najistotniejsze wydają się być beczki, w których dojrzewa. Przedstawiając kolejne whisky, bębą Państwo mieli okazje spróbować whisky z różnych beczek, o różnym wykończeniu, co w sposób znaczący wpływa na ich smak.
 
Spencer Pub ma przyjemność zaprosić na nowy autorski cykl pod tytułem „Whisky tygodnia/Whisky of the week”. Co tydzień bedziemy przedstawiać Państwu jedną whisky single malt z naszego bogatego katalogu tego szlachetnego trunku. Zachęcając do degustacji i bliższego zapoznania się z rodzajami whisky, jej sposobów wytrzawania oferujemy 40ml za połowę normalnej ceny.
 
Jeśli czytają Państwo ten post, oznacza to, iż w jakimś stopniu whisky to interesujący temat. Mamy nadzieję, że dzięki naszej akcji, poznają Państwo bogactwo i różnorodność tego szlachetnego trunku, a w konsekwencji znajdą Państwo tą jedyną (a może nie tylko jedyną) ulubioną whisky.
 

Whisky of the week #08: CARDHU 12
Czas trwania: 12 – 18 stycznia 2015
Cena: 12,00

Cardhu po celtycku oznacza „czarna skała”. Założona w 1811 roku przez Johna Cumminga destylarnia funkcjonowała nielegalnie do 1824 roku, kiedy to oficjalnie otrzymała licencje. Ważną osobą dla funkcjonowania gorzelni była żona Cumminga, Helen, która dzięki aktywnej działalności nosi miano pierwszej kobiety zarządzającej gorzelnią. Znana również była z tego, że wywieszała na stodole czerwoną flagę za każdym razem, kiedy poborcy akcyzy szukali nielegalnie działających gorzelni. Kobiece panowanie nie zakończyło się jednak na Helen – synowa Cumminga, Elizabeth przejęła kierownictwo po śmierci jej męża, Lewisa. Odbudowała gorzelnię w 1885 roku w jej obecnej lokalizacji, a rozbudowała w 1887 r. Ze względu na swą przedsiębiorczość i pracowitość, Elizabeth Cumming była znana jako „królowa handlu whisky”.

Destylarnia Cardhu leży wysoko na północnym brzegu rzeki Spey w Moraytown, z widowkiem na imponujący masyw górski Ben Rinens. Woda pobierana jest ze źródeł na wzgórzu Mannoch. Dawniej torf był dla gorzelni wycinany z wrzosowiska Dallas moor. Whisky dojrzewa tylko w beczkach z dębu amerykańskiego albo w okseftach, co wyjaśnia jej lekki, delikatny charakter.

Jak większość whisky single malt z koncernu Diageo, również i ta w dużej mierze przeznaczona jest do bycia składnikime blendów, głównie Johhnie Walker (jedynie 1/3 produkcji jest przeznaczona do butelkowania Cardhu single malt).


Wiek:
12 lat

Moc:
40%

Bukiet:
pachnący, owocowy i słodki

Smak:
trochę korzeni, owoców, orzechów i odrobina dymu. Dość słodki i świeży

Finisz:
Krótki, aczkolwiek wytrawny