Whisky of the week #06

29 Gru Whisky of the week #06

Whisky to dziedzictwo i skarb Szkocji. Pomimo iż w ostatnich latach mówiono, iż szkocja whisky straciła podium na rzecz choćby japońskiej Yamazaki (rok 2014) nie można zaprzeczyć, że chcąc rozpocząć przygodę w świat tego trunku, należy zacząć właśnie od Szkocji.

Single malt whisky, czyli whisky słodowa, powstaje tylko z jęczmienia (w przeciwieństwie do tzw. whisky mieszanych, których składowymi są whisky single malt, jak i whisky zbożowa, czyli destylaty z dowolnego zboża, a nawet kukurydzy). To jedyne ziarno, na którego użycie zezwala prawo przy jej produkcji. Jest ona destylowana alembikowo, co daje złożone i bogate właściwości smakowe. Spośród czynników wpływających na smak whisky słowdowej najistotniejsze wydają się być beczki, w których dojrzewa. Przedstawiając kolejne whisky, bębą Państwo mieli okazje spróbować whisky z różnych beczek, o różnym wykończeniu, co w sposób znaczący wpływa na ich smak.

Spencer Pub ma przyjemność zaprosić na nowy autorski cykl pod tytułem „Whisky tygodnia/Whisky of the week”. Co tydzień bedziemy przedstawiać Państwu jedną whisky single malt z naszego bogatego katalogu tego szlachetnego trunku. Zachęcając do degustacji i bliższego zapoznania się z rodzajami whisky, jej sposobów wytrzawania oferujemy 40ml za połowę normalnej ceny. Jeśli czytają Państwo ten post, oznacza to, iż w jakimś stopniu whisky to interesujący temat. Mamy nadzieję, że dzięki naszej akcji, poznają Państwo bogactwo i różnorodność tego szlachetnego trunku, a w konsekwencji znajdą Państwo tą jedyną (a może nie tylko jedyną) ulubioną whisky.

Whisky #06: GLENMORANGIE LASANTA
 
Czas trwania: 29 grudnia – 04 stycznia 2014
 
Cena: 17,00 PLN/40ml

GLENMORANGIE LASANTA

Glenmorangie to w języku celtyckim „dolina spokoju”. Historia produkcji alkoholu na miejscu obecnej destylarni sięga 1783 roku, kiedy to na Morangie Farm powstał browar. W 1843 roku William Matheson zakupił 2 używane alembiki po produkcji ginu oraz nabył licencje na produkcję whisky zamieniając browar w destylarnie. Produkcja pod nazwą Glenmorangie rozpoczęła się w 1849 roku.
Woda czerpana jest ze źrodła Tarlogie Springs, które mieści się powyżej destylarni, a jęczmień używany do produkowania Glenmorangie pochodzi wyłącznie od szkockich rolników. Co ciekawe, alembiki używane do destylacji należą do jednych z najwyższych w Szkocji (8m) z szyjami o długości ponad 3 metrów. Według producenta to właśnie m.in. to powoduje, że ich whisky jest bardzo lekka w smaku. Cały proces produkcji Glenmorangie jest przygotowywany przez 16 mężczyzn pracujących w destylarni, zwanymi „The Sixteen Men of Tain”.

Każda odmiana zaczyna swój żywot od leżakowania przez 10 lat w dębowych beczkach po bourbonie. Po tym czasie poszczególne rodzaje Glenmorangie leżakowane są w rożnych beczkach, które nadają im charakterystyczny kolor, smak i aromat. Sposób ich leżakowania jest jednak bardzo specyficzny.
Lasanta leżakuje około dodatkowych dwóch lat w beczkach po Hiszpańskiej Sherry Oloroso. Lasante po celtycku znaczy ciepło i pasja, co odzwierciedla delikatną teksturę i głęboki, kuszący, słodki zapach whisky. Ostatecznie jest butelkowana z 46% zawartością alkoholu i można w niej wyczuć nuty pomarańczy, rodzynek oraz marmolady.

Wiek:
12 lat

Moc:
46%

Bukiet:
kremowy, karmelowy, lekki budyń waniliowy oraz rodzynki w czekoladzie, wyczuwalne słodkie przyprawy

Smak:
Słodki smak rodzynek o smaku sherry,połączone z pomorańczą, orzechami, włoskimi i toffi oraz smak ciepłych przypraw

Finisz:
Długi i satysfakcjonujący, pikantny, wyczuwalna pomarańcza oraz orzechy włoskie w czekoladzie