The world of Glenmorangie

29 maja The world of Glenmorangie

Whisky jest pojęciem bardzo szerokim. Bursztynowy trunek jest dzisiaj produkowany w każdym zakątku świata. powstaje z bardzo wielu różnych surowców. 

Czym jest Single Malt Scotch Whisky:

  • SINGLE: wyprodukowana wyłącznie w jednej destylarni
  • MALT: do jej produkcji używa się wyłącznie jednego rodzaju zboża – słodu jęczmiennego
  • SCOTCH: wyprodukowana i przelana do butelek na terenie Szkocji. Wydestylowana minimum dwa razy w miedzianych aparatach destylacyjnych, zwanych alembikami. Leżaująca przez min. 3 lata w dębowych beczkach. Jej stężenie objętościowe alkoholu to min. 40%
  • WHISKY: słowo pochodzi z języka celtyckiego. W orginale brzmiało „uisge beatha” (czyt.uszke-bej) i oznacza „wodę życia”. Do produkcji szkockiej whisky ingle malt używa się tylko i wyłącznie trzech naturalnych składników: wody, słodu jęczmiennego oraz drożdży

 

Zapraszamy do odkrycia jednej z najbardziej popularnej whisky Single Malt – rodziny Glenmorangie. Zapraszamy na naszą specjalną akcję: do każdej 40 ml szklaneczki Glenmorangie The Original 10YO dodajemy 20ml GlenmorangieExtra Matured Range (Lasanta, Quinta Ruban lub Nectar D’or)

Glenmorangie_original

 

GLENMORANGIE THE ORIGINAL 10 YEARS OLD

To ulubiona whisky Szkotów. Najbardziej subtela i kompletna. Eksperci wyróżnili w niej aż 144 pojedyncze smaki i aromaty. Ze względu na swoją delikatności i owocowy charakter jest idealnym zaproszeniem do świata maltów. Glenmorangie używa najwyższych alembików w Szocji )5,14m – ich rozmiar odpowiada wysokości dorosłej żyrafy), dzięki czemu tylko najlżejsze i najdelikatniejsze cząsteczki są skraplane i w rezultacie stają się częścią tego wyjątkowego trunku.

Swój unikalny smak Glenmorangie The Original 10 YO zawdzięcza dojrzeweaniu w dębowych beczkach po bourbonie, napełnianych jedynie dwukrotnie. Gwarantuje to bogactwo smaków i aromatów.

 

GLENMORANGIE LASANATA

Lasanta leżakuje około dodatkowych dwóch lat w beczkach po Hiszpańskiej Sherry Oloroso. Lasante po celtycku znaczy ciepło i pasja, co odzwierciedla delikatną teksturę i głęboki, kuszący, słodki zapach whisky. Ostatecznie jest butelkowana z 46% zawartością alkoholu i można w niej wyczuć nuty pomarańczy, rodzynek oraz marmolady.

Bukiet: kremowy, karmelowy, lekki budyń waniliowy oraz rodzynki w czekoladzie, wyczuwalne słodkie przyprawy;

Smak: Słodki smak rodzynek o smaku sherry,połączone z pomorańczą, orzechami, włoskimi i toffi oraz smak ciepłych przypraw;

Finisz: Długi i satysfakcjonujący, pikantny, wyczuwalna pomarańcza oraz orzechy włoskie w czekoladzie

Glenmorangie_lasanta

 

Glenmorangie_quinta ruben

GLENMORANGIE QUINTA RUBAN

Quinta Ruban to najbardziej intensywna i wyrazista whisky w rodzinie Glenmorangie – beczka po njalepszym porto Ruby jest odpowiedzialna za niepowtarzalny sma i wykwintnie długi finisz. Ta whisky to wzorowy przykład doskonałej równowagi słodkich i wytrawnych aromatów z kontrastującymi pikantnymi akcentami, a jej aksamitna tekstura, która jest efektem niefiltrowania na zimno definiuje tą pozyję jako jedną z najbardziej intrygujących i satysfakcjonujących single malt w Szkocji.

Zapach: ciemna, miętowa czekolada, mandarynki i pomarańcze z Sewilli mieszają się z drewnem sandałowym i orzechem po czym ustępują miejsca pikantnemu finiszowi z pieprzem i gałką muszkatołową;

Smak: mięta, czekolada i orzechy wypełniają aksamitnie podniebienie po czym odkrywamy różę oraz pomarańcze z Sewilli

Finisz: bardzo długi i jedwabisty posmak pozostawiający odczucie ciemnej czekolady z akcentmi pomarańczy – finisz jest mocnym znakiem rozpoznawczym Quinta Ruban.

GLENMORANGIE NECTAR D’OR

Każda odmiana zaczyna swój żywot od leżakowania przez 10 lat w dębowych beczkach po bourbonie. Po tym czasie poszczególne rodzaje Glenmorangie leżakowane są w rożnych beczkach, które nadają im charakterystyczny kolor, smak i aromat. Sposób ich leżakowania jest jednak bardzo specyficzny.
Nectar d’Or leżakuje dodatkowe dwa lat w tzw. beczkach aktywnych po najsłynniejszych słodkich winach z regionu Sauternes we Francji. W tej edycji obserwujemy jak francuskie beczki uzupełniają jedwabną whisky i sprawiają, żejej smak jest doskonale zbalansowany i rozwija swoje bogate aromaty.

Bukiet: wapienny z wyraźnym akcentem skórki pomarańczowej, rodzynki i daktyle dające bogate akcenty owocowe splecione z egzotycznymi przyprawami, kokosem i gałką muszkatołową

Smak: delikatny imbir i gałka muszkatołowa w połączeniu z prażonymi migdałami przynoszą ciepły smak, który przeplata się z syropem o aromacie cytrynowej bezy i miodowym środkiem

Finisz: wyraźnie długi z wykończeniem cytrynowej skórki, białej czekolady, wanilii i imbiru

Glenmorangie_nectar d'or