Whisky of The WEEK #53

04 Kwi Whisky of The WEEK #53

Whisky of the week #53: CARDHU 12

Czas trwania: 03 – 09 kwietnia 2017
Cena: 12,00

Cardhu po celtycku oznacza „czarna skała”. Założona w 1811 roku przez Johna Cumminga destylarnia funkcjonowała nielegalnie do 1824 roku, kiedy to oficjalnie otrzymała licencje. Ważną osobą dla funkcjonowania gorzelni była żona Cumminga, Helen, która dzięki aktywnej działalności nosi miano pierwszej kobiety zarządzającej gorzelnią. Znana również była z tego, że wywieszała na stodole czerwoną flagę za każdym razem, kiedy poborcy akcyzy szukali nielegalnie działających gorzelni. Kobiece panowanie nie zakończyło się jednak na Helen – synowa Cumminga, Elizabeth przejęła kierownictwo po śmierci jej męża, Lewisa. Odbudowała gorzelnię w 1885 roku w jej obecnej lokalizacji, a rozbudowała w 1887 r. Ze względu na swą przedsiębiorczość i pracowitość, Elizabeth Cumming była znana jako „królowa handlu whisky”.

Destylarnia Cardhu leży wysoko na północnym brzegu rzeki Spey w Moraytown, z widowkiem na imponujący masyw górski Ben Rinens. Woda pobierana jest ze źródeł na wzgórzu Mannoch. Dawniej torf był dla gorzelni wycinany z wrzosowiska Dallas moor. Whisky dojrzewa tylko w beczkach z dębu amerykańskiego albo w okseftach, co wyjaśnia jej lekki, delikatny charakter.

Jak większość whisky single malt z koncernu Diageo, również i ta w dużej mierze przeznaczona jest do bycia składnikime blendów, głównie Johhnie Walker (jedynie 1/3 produkcji jest przeznaczona do butelkowania Cardhu single malt).


Wiek:
12 lat

Moc:
40%

Bukiet:
pachnący, owocowy i słodki

Smak:
trochę korzeni, owoców, orzechów i odrobina dymu. Dość słodki i świeży

Finisz:
Krótki, aczkolwiek wytrawny