Whisky of the week #52

WHISKY WEEK_Coal ila_blog

06 mar Whisky of the week #52

Whisky to dziedzictwo i skarb Szkocji. Pomimo iż w ostatnich latach mówiono, iż szkocja whisky straciła podium na rzecz choćby japońskiej Yamazaki (rok 2014) nie można zaprzeczyć, że chcąc rozpocząć przygodę w świat tego trunku, należy zacząć właśnie od Szkocji.

Single malt whisky, czyli whisky słodowa, powstaje tylko z jęczmienia (w przeciwieństwie do tzw. whisky mieszanych, których składowymi są whisky single malt, jak i whisky zbożowa, czyli destylaty z dowolnego zboża, a nawet kukurydzy). To jedyne ziarno, na którego użycie zezwala prawo przy jej produkcji. Jest ona destylowana alembikowo, co daje złożone i bogate właściwości smakowe. Spośród czynników wpływających na smak whisky słowdowej najistotniejsze wydają się być beczki, w których dojrzewa. Przedstawiając kolejne whisky, bębą Państwo mieli okazje spróbować whisky z różnych beczek, o różnym wykończeniu, co w sposób znaczący wpływa na ich smak.

Jeśli czytają Państwo ten post, oznacza to, iż w jakimś stopniu whisky to interesujący temat. Mamy nadzieję, że dzięki naszej akcji, poznają Państwo bogactwo i różnorodność tego szlachetnego trunku, a w konsekwencji znajdą Państwo tą jedyną (a może nie tylko jedyną) ulubioną whisky.

Whisky #52: COAL ILA 12 YO
Czas trwania: 06-12 marca 2017
Cena: 14,00 PLN/40ml

Regiony produkujące szkocką whisky są tak zróżnicowane, jak produkujące wino regiony we Fracji. Każda whisky single malt jest inna pod względem cech i jej właściwości w zależności od regionu, z którego pochodzi, klimatu i setek lat rzemiosła i maestrii. Różnorodność klasycznych single maltów odzwierciedla różnice pomiędzy każdym z regionów.

Destylarnia Coal Ila znajduje się na wyspie Islay, a jej nazwa po galicyjsku oznacza „dźwięk Islay”. Została założona w 1846 roku przez Hectora Hendersona. Usytuowana w pobliżu portu Askaig czerpie wodę z Loch Nam Ban, która płynie napierw przez wapień i torf, tym samym nadając whisky specyficzny smak, charakterystyczny właśnie dla tego regionu. Destylarnia posiada 6 alembików, co czyni ją największą wśród wszystkich pozostałych.

Whisky torfowa nie jest łatwa dla osób zaczynających przygodę z tym trunkiem, jeśli jednak trzebaby wskazać dobrą pozycją na start, to jest nią właśnie Coal Ila. Jest umiarkowanie dymna, co pozwala na dostrzeżenie innych aromatów, m.in. morskich – pieczonej ryby, wodorostów, mokrej trawy z elementami medycznymi i smolistymi. W smaku dymna i wędzona z akcentami świeżych owoców. Rozgrzewająca, o długim i papryczkowo-pikantnym finiszu.

W 2010 roku Coal Ila otrzymała złoty medal w International Wine & Spirits Competition oraz tytuł Best in Class. .

Wiek:
12 lat

Moc:
43%

Bukiet:
Aromat torofowego dymu, zbalansowany z odrobiną wodorostów i palonego drewna. Gdzieś w tle wyczuwalna niezbadana owocowa słodycz.

Smak:
Oleisty. Delikatna i krótka torfowa goryczka. Za nią nuta solankowa, ustępująca miejsca gruszkowej, waniliowej oraz rodzynkowej słodkości.