Whisky of the week #51

IMG_0157

27 lut Whisky of the week #51

Whisky of The week #51: Deanston 12
Czas trwania promocji: 27.02 – 05.03.2017
Cena: 11,50

 

Historia destylarni Deanston sięga 1785 roku, kiedy to otwarto przędzalnie bawełny i ten właśnie budynek stanie się w przyszłości miejscem produkcji Deanston whisky. Przędzalnia funkcjonowała do 1965 roku. Zamiast jednak głosić koniec pewnej ery, postanowiono rozpocząć nowy okres w historii tego miejsca i w 1967 roku rozpoczęła działalność destylarnia Deanston. Jak się okazało, miejsce było wręcz stworzone do produkcji whisky: położenie na brzegu rzeki Theit umożliwia łatwy dostęp do wody źródlanej potrzebnej w procesie destylacji, a ogromne przestronne budynki dawnej tkalni utrzymujące stałą niską temperaturę stały się miejscem przeznaczonym do leżakowania beczek.

IMG_0155

Jednakże, to co czyni destylarnie wyjątkowa wykracza poza kwestię cegieł i ścian. To dziedzictwo i historia oraz poszanowanie tradycji i tradycyjnych metod wytwarzania whisky czyni z Deanston miejsce niezwykłe. Proces produkcji odbywa się tradycyjnymi metodami, iście rzemieślniczymi, które sięgają XIX wieku. Przede wszystkim wszystkie whisky są poddawane procesowi filtracji na zimno (o czym informuje napis na etykiecie „unchilled filtered). Proces filtracji ma na celu usunięcie białek, animokwasów i estrów z destylatu, a także osadu, który może się pojawić na dnie butelki. Dodatkowo filtracja powoduje, ze po dodaniu lodu lub wody whisky nie zmętnieje. Wielu myśli, ze ten proces światy o zepsuciu destylatu, jest to jednak błędny osąd. Co więcej, większość miłośników i znawco whisky uważa, ze whisky która nie przechodzi procesu filtracji ma o wiele bardziej urozmaicony i ciekawy smak oraz dłuższy finisz. W przypadku destylarni Deanston dodatkowo chodzi o wyprodukowanie trunku, który jak najbadziej przypominać będzie ten, który pili nasi przodkowie.

12-letni Deanston dojrzewa w beczce po bourbonie, co nadaje whisky bardzo delikatny smak.

Nuty smakowe:

Aromat:
: zboża słodowe, kremowe toffee i miodowy wrzos, słodki dąb i jęczmień.
Smak:
delikatna kremowa słodycz, lekki smak owoców, jęczmienia, miodu i wanilii.
Finisz:
lekko szorstki, posmakiem goździków