Whisky of the week #50

TALISKER 10_2017

07 lut Whisky of the week #50

Whisky to dziedzictwo i skarb Szkocji. Pomimo iż w ostatnich latach mówiono, iż szkocja whisky straciła podium na rzecz choćby japońskiej Yamazaki (rok 2014) nie można zaprzeczyć, że chcąc rozpocząć przygodę w świat tego trunku, należy zacząć właśnie od Szkocji.

Single malt whisky, czyli whisky słodowa, powstaje tylko z jęczmienia (w przeciwieństwie do tzw. whisky mieszanych, których składowymi są whisky single malt, jak i whisky zbożowa, czyli destylaty z dowolnego zboża, a nawet kukurydzy). To jedyne ziarno, na którego użycie zezwala prawo przy jej produkcji. Jest ona destylowana alembikowo, co daje złożone i bogate właściwości smakowe. Spośród czynników wpływających na smak whisky słowdowej najistotniejsze wydają się być beczki, w których dojrzewa. Przedstawiając kolejne whisky, bębą Państwo mieli okazje spróbować whisky z różnych beczek, o różnym wykończeniu, co w sposób znaczący wpływa na ich smak.

Spencer Pub ma przyjemność zaprosić na nowy autorski cykl pod tytułem „Whisky tygodnia/Whisky of the week”. Co tydzień bedziemy przedstawiać Państwu jedną whisky single malt z naszego bogatego katalogu tego szlachetnego trunku. Zachęcając do degustacji i bliższego zapoznania się z rodzajami whisky, jej sposobów wytrzawania oferujemy 40ml za połowę normalnej ceny. Jeśli czytają Państwo ten post, oznacza to, iż w jakimś stopniu whisky to interesujący temat. Mamy nadzieję, że dzięki naszej akcji, poznają Państwo bogactwo i różnorodność tego szlachetnego trunku, a w konsekwencji znajdą Państwo tą jedyną (a może nie tylko jedyną) ulubioną whisky.

Whisky #04: TALISKER 10 YO
 
Czas trwania: 22 -28 grudnia 2014
 
Cena: 12,00 PLN/40ml

TALISKER 10

Talisker 10
Talisker, co w języku gaelickim oznacza kamienistą krainę, to jedyna gorzelnia na Isle of Skye, wyspie mgieł. Zbudowana w miasteczku Carbost w 1830 roku wzbudziła sprzeciw duchownego kościoła szkockiego, który nazwał ją „jednym z największych przekleństw, które mogło się przytrafić temu czy jakiemukolwiek innemu miejscu”.

Gorzelnia położona jest na skalistym, targanym sztormami wybrzeżu jeziora Loch Harport, w cieniu gór Cuillin. Wykorzystywana do produkcji woda z potoku Carbost Burn, bogata w minerały przepływa przez toft i wrzos, co sprawia, że whisky ta ma krzepki charakter. Dojrzewa głównie w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie. Część jest poddawana procesowi dwukrotnego dojrzewania i wówczas wykończenie polega na przechowywaniu trunku w beczkach z dębu europejskiego po sherry oloroso.

 

talisker distilery 1

talisker distilery

Talisker jest oferowana jako jednosłodowoa od końca XIX wieku – w 1880 roku pisarz Robert Louise Stevenson ogłosił ją „królową alkoholi”. Wspomina ją w swym wierszu, pisząc „The king o’ drinks, as I conceive it, Talisker, Islay, or Glenlivet”; była regualrnie nabywana przez indyjską armię. Whisky ta wielokrotnie zdobywała nagrody na międzynarodowym konkursie wina i alkoholi International Wine and Spirits Competition and International Spirits Challenge.

Wiek:
10 lat

Moc:
45,8%

Bukiet:
słodkawy, torfowy i słony – intensywny zapach wyspy

Smak:
łagodny początek, pierwsze wrażenie to morskie klimaty połączone ze słodkimi owocami. Im dalej, tym bardziej rozgrzewający

Finisz:
przyjemny torfowy finisz z paprykową pieprznością, mocno rozgrzewający na końcu.

Talisker 10 nuty_2017