Whisky of the week #49

30 Sty Whisky of the week #49

To bardzo przyjemna i wręcz idealna dla początkujących whisky. Delikatna i słodka z pewnością zachęci do dalszych poszukiwań.

Destylarnia Tamdhu została założona w 1896 roku przez grupę około piętnastu master blenderów i kupców, której przewodniczył William Grant. To jedna z ok. 20 destylarni, która powstała w XIX wieku i działa do dziś, choć z tego grona zaliczyła chyba najbardziej burzliwą historię, pełną wzlotów i upadków.
Pierwszy raz destylarnia zawiesiła produkcję w 1911. Ponownie ruszyła w 1913 i działała do czasu wielkiego kryzysu w 1928 roku, kiedy to znów została zamknięta na równe 20 lat. Kolejny okres działaności rozpoczyna się w 1948 roku i tym razem nabrała wiatru w żagle działając nieprzerwanie do 2009 roku. Na tak długi okres działaności napewno wpłynął fakt rozpoczęcia produkcji nie tylko maltów, ale także whisky typu blend.
Na szczęście drzwi destylarni nie zostały zamknięte na długo – Ian Macleod Distillers przejęło destylarnię w 2013 roku. Przebudowało markę, kładąc nacisk na proces dojrzewania whisky tylko w beczkach po sherry, co zostało pozostawanie przyjęte przez środowisko branżowe.

Wiek: 10 lat

Moc: 40%

Aromat: przyjemny i słodki. Delikatna wanilia, słodzone migdały zbalansowane świeżym dębem i cynamonem

Smak: wyraźnie wyczuwalne owoce i przyprawy korzenne, po chwili powolnie wyczuwalny smak toffi i sherry

Finisz: utrzymujące się owoce nabierają wytrawności, dodatkowo wyczuwalna nutka dymu torfowego

Promocja: 30.01 – 05.02

Cena: 14,50