
18 Sty Whisky of the week #47
Whisky to dziedzictwo i skarb Szkocji. Pomimo iż w ostatnich latach mówiono, iż szkocja whisky straciła podium na rzecz choćby japońskiej Yamazaki (rok 2014) nie można zaprzeczyć, że chcąc rozpocząć przygodę w świat tego trunku, należy zacząć właśnie od Szkocji.
Single malt whisky, czyli whisky słodowa, powstaje tylko z jęczmienia (w przeciwieństwie do tzw. whisky mieszanych, których składowymi są whisky single malt, jak i whisky zbożowa, czyli destylaty z dowolnego zboża, a nawet kukurydzy). To jedyne ziarno, na którego użycie zezwala prawo przy jej produkcji. Jest ona destylowana alembikowo, co daje złożone i bogate właściwości smakowe. Spośród czynników wpływających na smak whisky słowdowej najistotniejsze wydają się być beczki, w których dojrzewa. Przedstawiając kolejne whisky, bębą Państwo mieli okazje spróbować whisky z różnych beczek, o różnym wykończeniu, co w sposób znaczący wpływa na ich smak.
Spencer Pub ma przyjemność zaprosić na nowy autorski cykl pod tytułem „Whisky tygodnia/Whisky of the week”. Co tydzień bedziemy przedstawiać Państwu jedną whisky single malt z naszego bogatego katalogu tego szlachetnego trunku. Zachęcając do degustacji i bliższego zapoznania się z rodzajami whisky, jej sposobów wytrzawania oferujemy 40ml za połowę normalnej ceny.
Jeśli czytają Państwo ten post, oznacza to, iż w jakimś stopniu whisky to interesujący temat. Mamy nadzieję, że dzięki naszej akcji, poznają Państwo bogactwo i różnorodność tego szlachetnego trunku, a w konsekwencji znajdą Państwo tą jedyną (a może nie tylko jedyną) ulubioną whisky.
Whisky of the week #47: ARBEG UIGEADAIL
Czas trwania: 16 – 22 stycznia 2017
Cena: 19,50
„życie miłośnika Whisky dzieli się na dwa etapy: przed i po tym, kiedy spróbował Ardbega” – pisze uznany w świecie autorytet i koneser Whisky Jim Murray, wskazując tym samym na Ardbega jako jedna z najlepszych whisky świata.
Mała wioska o nazwie Ardbeg położona jest na Islay – dzikiej i nieokiełznanej wyspie, gdzie celtyccy mnisi znaleźli schronienie przed najazdem Normanów, a gorzelnicy przemycili produkcję „aquavitae” w jej skaliste zatoczki. Destylarnia została założona w 1815 roku przez Johna MacDougalla i funkcjonowała jako prywatne przedsiębiorstwo do 1977, kiedy to została przejęta przez Hirama Walkera (producenta Ballantinesa), który niestety dobrowadził destylarnie do upadku, a dzieło zniszczenia dokończyło Allied Distillers, które to przejęło Ardbega w 1981 roku.
Na szczęscię destylarnia przeżyła swój renesans w rękach Glenmorangie, który to odkupił ją w 1997 i od tamtej chwili Ardbeg jest najszybciej rozwijającą się gorzelnią na wyspie. Miękka woda z Ardbeg płynie z loch Uigeadail przez skały i torfowe mchy do gorzelni. Whisky zwykle dojrzewa w beczkach po bourbonie z amerykańskiego dębu, ale wersje specjalne mają wykończenie sherry.
W połączeniu w wodą, charakterystyczna dymność nabiera jeszcze na intensywności przypominając bożonarodzeniowe zapachy i smaki: puddindu, porzeczek, bananów i chlebka orzechowego podawanego z gorącym espresso