Whisky of the week #46

Aberfeldy_BLOG

10 kwi Whisky of the week #46

 
 Whisky of the week #46: ABERFELDY 12
Czas trwania: 11 – 17 kwietnia 2016
Cena: 12.00

 
Położenie gorzelni Aberfeldy wybrano ze wzgledu na bliskość ujęcia dobrej wody oraz wiktoriańskiej linii kolejowej do Perth. Gorzelnię zbudował w 1896 roku Tommy Dewar, najmłodszy syn Johna Dewara, który założył firmę Dewar & Sons z Perth. Obok gorzelni stoi oryginalna lokomotywa parowa z 1939 roku, która dostarczała węgiel i zboże, a wyjeżdżała załadowana beczkami z dojrzałą whisky.

Woda używana do Aberfeldy jest czerpana ze strumienia Pitilie Burn. Płynie on ze źródeł, które pierwotnie zasilały gorzelnie Pitilie. Szkocki jęczmień jest słodowany na zamówienie i suszony z użyciem umiarkowanej ilości torfu. Whisky dojrzewa w dębowych beczkach, hiszpańskich i amerykańskich.

Obok single maltów destylarnia produkuje również whisky mieszaną – Dewar’s White Label była najlepiej sprzedającą się whisky w USA przez ponad wiek.


Bukiet:
pachnący, aromat skórki cytrynowej, z delikatnym dymem, miodem i dostrzegalnym smakiem korzennym

Smak:
świeży, owocowy i słodowy, półsłodki z nutami kwiatową, dębową i miodową

Finisz:
wyrazisty, bardziej pikantny, z lekką nutką pomarańczy z Sewilli

Aberfeldy nuty