Whisky of the week #45

Laphroaig_BLOG

03 kwi Whisky of the week #45

 
 Whisky of the week #45: LAPHROAIG 10
Czas trwania: 04 – 10 kwietnia 2016
Cena: 12.50
 
Laphroaig [la-FROJ’g] w języku gaelickim oznacza „piekna kotlina nad szeroką zatoką” i w słoneczny dzień naprawdę zasługuje na tę nazwę. Zbudowali ją w 1815 roku Donald i Alex Johnstonowie na potarganym przez wiatr południowym wybrzeżu wyspy Islay. To eleganckie, wiktoriańskie budynki z kamienia – pobielone ściany z granitu z uprządkowanymi rzędami okien z czarnym obramowaniem, dwa piece z kominami w kształcie pagody, magazynami opatrzonymi dużym napisem „LAPHROAIG”, które wznoszą się buntowniczo, widoczne z Atlantyku. 
 
Whisky Laphroaig wytwarza się zaczynając od namoczenai jęczmienia w miękkiej, torfowej wodzie z Islay i pozwalając mu kiełkować – proces ten wymaga sześciu dni ręcznego grabienia i obracania na specjalnej podłodze do słodowania. Kiełkujący jeczmień jest następnie suszony przez wirowanie w płomieniach torfu – to właśnie gryzący dym z torfu nadaje whisky wyjątkowy charakter. Po oddestylowaniu whisky dojrzewa w beczkach dębowych z Kentucky, ustawionych piętrami w składach dojrzewaniczych na brzegu morza. Tutaj beczki są owiewane zimym, słonym wiatrem atlantyckim, a w sztormowe noce zdarza się, że morze wdziera się do składów i obmywa beczki od dołu. Nie oiwue Laphroaig ma niepowtarzalny torfowy smak oraz mocny posmak jodyny i ostrej, słonej atlantyckiej bryzy. 
 
Jest rekklamowana jako „the definitive Islay malt whisky” – niekwestionowana whisky słodowa z wyspy Islay – ponieważ stanowi kwintesencję smaku z tego regionu – treściwa, dymna, torfowa i pełna charakteru. Cechuje się cierpkim, ziemistym aromatem siwego dymu torfowego, słodko-orzechowym posmakiem jęczmienia oraz delikatnym, wrzosowym zapachem strumieni z Islay.
 
Laphroiagh’a docenił książe Walii, który w 1994 roku nagrodził gorzelnię tytułem Royal Warrant (Nadworny Dostawca) i zamawia w niej swoją własną wersję trunku o nazwie „Highgrove” (od nazwy rezydencji księcia Karola w Gloucestershire).

 

 

Bukiet:
gryzący, ziemisty aromat aiqwgo symu torfowego

Smak:
Mocno torfowy, dymny, słony i medyczny, z nutami słodowo-orzechowymi

Finisz:
długi, wyrazisty