Whisky of the week #44

30 Mar Whisky of the week #44

 
 Whisky of the week #44: Glen Grant MR
Czas trwania: 28 marca – 03 kwietnia 2016
Cena: 9.00
 

„seductively smooth, fruity and rich!” || „uwodząco delikatna, owocowa i bogata!”

 
Gorzelnia Glen Grant została założona w 1840 r. przez braci Johna i Jamesa Grantów, którzy jako jedni z pierwszych w regionie Highlands otrzymali pozwolenie na wytwarzanie whisky. 
Najsławniejszym właścicielem gorzelni był syn James’a Grant’a, major James GRant, który pod koniec XIX w. wiele podróżował po Indiach i południowej Afryce. 
Gorzelnia czerpie wodę ze strumieniami Caperdonich Spring i Back Burn. Słodowany jęczmień nietorfowany dostarczają mistrzowie słodowniczy, a fermentacja spowodowana jedynie przez drożdże gorzelnicze trwa 48 godzin. Bulwiaste alembiki mają niezwykłe bańki na szyjce i klarownice przed skraplaczami, aby częściowo chłodzić opary i w ten sposób usunąć cięższe substancje lotne. Klarownica wynaleziona przez Johna Granta około 1850 roku oraz wysokie alembiki z łabędzimi szyjkami pozwalają otrzymywać lekki, delikatny trunek. 
Whisky Glen Grant jest dobrze znana na całym świecie i należy do peirwszych trunków tego rodzaju sprzedawanych w różnych krajach. Większość produkcji Glen Grant, wynoszącej 6 milionów litrów rocznie, sprzedaje się we Włoszech, gdzie marka ta jest liderem na rynku.
Choć na butelkach nie ma oznaczeń wieku, wiadomo, że dojrzewa ona 5 lat w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie.  
 

Bukiet:
delikatny, lekko suchy z lekką nutą owocową

Smak:
delikanty, kremowy i oleisty, smak świeżych dojrzewających owoców, kandyzowanej cytryny i kremu rabarbarowego 

Finisz:
lekko suchy, orzechowy