Whisky of the week #40

15 Lut Whisky of the week #40

Whisky of the week #13: Bowmore 12 years old
Czas trwania: 15-21 lutego
Cena promocyjna: 13,00 PLN

 

Destylarnia Bowmore powstała w 1776 roku i jest najstarszą gorzelnią na wyspie Islay, jak i w samej Szkocji. Leży nad zatoką Loch Indaal w Bowmore – największym miasteczku na wyspie. Powołał ją do życia John Simpson (późniejszy właściciel całej wyspy Islay), który za zgodą władz wybudował na swojej posesji aparaturę destylacyjną. Jednak do rozkwitu firmy przyczynił się następny właściciel, konsul Portugalii i Brazyli w Glasgow James Mutter. Wykorzystywał on własny parowiec do transportu węgla i jęczmienia na wyspę, a w drodze powrotnej wywoził z niej gotową whisky. W 1890 roku destylarnię kupiła prywatna spółka Bowmore Distillery Co. W XX wieku gorzelnia miała kolejnych dwóch właścicieli – w 1963 roku kupił ją Stanley P. Morrison, który rozbudował i zmodernizował zakład (nie likwidując jednak starej podłogi do słodowania jęczmienia), a w 1989 roku japoński koncert Suntory wykupił 35% akcji firmy Morrison Bowmore Co. (wraz z trzema destylarniami – Bowmore, Glen Garioch i Auchentoshan). Do dziś w Japonii działa sieć barów, w których serwowane są trunki tylko produkowane w Bowmore pod nazwą „Bowmore Malt Houses”.

Do produkcji whisky wykorzystuje się wodę pochodzącą z Laggon, rzeki przepływającej przez torfowiska. Trunek leżakuje w piwnicach znajdujących się poniżej poziomu morza, co także wpływa na jakość destylatu, w beczkach po burbonie i porto. Bowmore samodzielnie produkuje słód, a także posiada własne złoża torfu, który jest nawilżany przed rozpoczęciem słodowania, by wydzielał więcej dymu. Z powodu braku na wyspie drewna torf wykorzystywany jest również do osuszania słodu, co daje whisky bardzo dymny, torforwy charakter.  W wersji 12-letniej ów dymny charakter ożywiony jest czekoladą, miodem, gruszką, a nawet cytrusami.

Aromat: dym, wędzone mięso, zapach delikatny

Smak: słodki i oleisty, dymny zbalansowany gorzką czekolada i gruszką. Subtelne nuty miodu i cytryny doskonale komponują się z torfowowścią.