Whisky of the week #10

26 Sty Whisky of the week #10

Whisky to dziedzictwo i skarb Szkocji. Pomimo iż w ostatnich latach mówiono, iż szkocja whisky straciła podium na rzecz choćby japońskiej Yamazaki (rok 2014) nie można zaprzeczyć, że chcąc rozpocząć przygodę w świat tego trunku, należy zacząć właśnie od Szkocji.
 
Single malt whisky, czyli whisky słodowa, powstaje tylko z jęczmienia (w przeciwieństwie do tzw. whisky mieszanych, których składowymi są whisky single malt, jak i whisky zbożowa, czyli destylaty z dowolnego zboża, a nawet kukurydzy). To jedyne ziarno, na którego użycie zezwala prawo przy jej produkcji. Jest ona destylowana alembikowo, co daje złożone i bogate właściwości smakowe. Spośród czynników wpływających na smak whisky słowdowej najistotniejsze wydają się być beczki, w których dojrzewa. Przedstawiając kolejne whisky, bębą Państwo mieli okazje spróbować whisky z różnych beczek, o różnym wykończeniu, co w sposób znaczący wpływa na ich smak.
 
Spencer Pub ma przyjemność zaprosić na nowy autorski cykl pod tytułem „Whisky tygodnia/Whisky of the week”. Co tydzień bedziemy przedstawiać Państwu jedną whisky single malt z naszego bogatego katalogu tego szlachetnego trunku. Zachęcając do degustacji i bliższego zapoznania się z rodzajami whisky, jej sposobów wytrzawania oferujemy 40ml za połowę normalnej ceny.
 
Jeśli czytają Państwo ten post, oznacza to, iż w jakimś stopniu whisky to interesujący temat. Mamy nadzieję, że dzięki naszej akcji, poznają Państwo bogactwo i różnorodność tego szlachetnego trunku, a w konsekwencji znajdą Państwo tą jedyną (a może nie tylko jedyną) ulubioną whisky.
 

Whisky of the week #10: Macallan Amber
Czas trwania: 26 stycznia – 01 lutego 2015
Cena: 24,00

Destylarnia Macallan była jedną z pierwszych założonych w regione Speyside. Licencję otrzymał w 1824 roku Alexander Reid, ale jak to wtedy whisky była tam produkowana nielegalnie już od wielu lat. Pierwotnie woda czerpana była z potou Ringorm ale obecnie jest ona pobierana z czterech odwiertów przy rzece Spey.

Gorzelnia korzysta z nietorfowanego słodu, w tym częściowo z niskowydajnego Golden Promise, tradycyjnego rodzaju słodu, który ponoć pozwala na zachowanie wysokiej jakości, smaku i spójności produkowanych whisky.

Amber wchodzi w skład nowej kolekcji Macallan składającej się z whisky bez określonego wieku i nawiązującej do barw, jakie nabierają destylaty podczas leżakowania. Ta wersja nawiązuje do bardzo popularnej bursztynowej barwy (pozostałe whisky z tej rodziny to Gold, Sienna i Ruby). Macallan ma się w tym względzie czym szczycić – jest to jedna z ostatnich szkockich whisky, która nie jest dodatkowo barwiona karmelem, zgodnie z dewizą „the colour – from the wood, and wood only”. („kolor – z drzewa i tylko drzewa).

Whisky dojrzewa w hiszpańskich beczkach po sherry. Są one specjalnie dobierane w Jerez, gdzie wcześniej służą przez około dwa lata do przechowywania wytrawnego sherry oloroso.


Wiek:

Moc:
40%

Bukiet:
świeży i przyjemny z nutami przypraw, tymianku, brzoskwini, toffi, kakao, czekolady, słodu i pomarańczy

Smak:
lekki i słodki z nutami dębu, toffi, słodkich przypraw, ziół, czekolady, moreli, słodu jęczmiennego, migdałów i gruszki