Whisky of the week #01

23 Lis Whisky of the week #01

Spencer Pub ma przyjemność zaprosić na nowy autorski cykl pod tytułem „Whisky tygodnia/Whisky of the week”. Co tydzień bedziemy przedstawiać Państwu jedną whisky single malt z naszego bogatego katalogu tego szlachetnego trunku. Zachęcając do degustacji i bliższego zapoznania się z rodzajami whisky, jej sposobów wytrzawania oferujemy 40ml za połowę normalnej ceny.  Z czasem będziemy organizować zorganizowane degustacje, spotkania ze znawcami i miłośnikami.
Zachęcamy do śledzenia naszej strony internetowej, a tymczasem przedstawiamy pierwszą whisky tygodnia. 

 

Whisky #01: ABERLOUR 10 YO

Czas trwania: 21-30 listopada 2014

Cena: 10,50 PLN/40ml

Ta doskonale zbalansowana szkocka whisky single malt zawdzięcza swój wyjątkowy charakter procesowi dojrzewania w dwóch rodzajach beczek, po sherry i bourbonie. Jako klasyczny malt regionu Speyside, ta 10-letnia whisky urzeka znakomitą harmonią między subtelnym aromatem przypraw a smakiem jesiennych owoców oraz długim, kremowym finiszem. Podobno delikatność tej whisky jest wynikiem wykorzystania w jej produkcji wyjątkowo miękkiej wody ze źródła wypływającego z góry Ben Rinnes.

„Let Deed Show”, czyli „Niech uczynki będą widoczne” to motto widniejące na każdej butelce whisky Aberlour wzięło się ono stąd, że James Fleming, który w 1879 roku założył swoją destylarnię, był nie tylko farmerem, dostawcą jęczmienia i gorzelnikiem, ale również wielkim filantropem. Wierzył, że warto czynić dobro, więc postanowił wyprodukować najlepszą whisky, jaką sobie można wyobrazić. Tak powstał Aberlour,

W języku gaelickim Aberlour oznacza „ujście szemrzącego potoku”. Jest to prastara i przekiękna miejscowość, założona prawdopodobnie przez druidów, bo społeczność istnieje tam od ponad 1400 lat.

10-letnia whisky Aberlour była kilkakrotnie nagrodzona złotym medalem na międzynarodowym konkursie wina i lakooli – International Wine & Spirit Competition.

Wiek:
10 lat

Moc:
40%

Bukiet:
korzenny, estrowy i z posmakiem sherry, odrobiną gruszki, sosny oraz miety i toffi.Smak: średnio treściwy, półsłodk i wielowartstwowy. Wyraźnie miodowy z nutami gałki muszkatołowej, jesiennych owoców i miętowo-toffi oraz powiewem dymu na finiszu. 

Smak:
średnio treściwy, półsłodki i wielowarstwowy. Wyraźnie miodowy z nutami gałki muszkatołowej, jesiennych owoców i miętowo-toffi oraz powiewem dymu na finiszu. 

Tags: